Naš Svet > Kuća i dvorište > Evo šta kažu stručnjaci: Da li je bolje termoizolaciju…

Evo šta kažu stručnjaci: Da li je bolje termoizolaciju uraditi sa unutrašnje ili spoljašnje strane zida?

Vrlo često se polemiše o tome da li je bolje raditi termoizolaciju kuće, odnosno spoljašnjih zidova, s vanjske strane ili s unutrašnje strane.

Stručnjaci tu nemaju dilemu. Savjetuju izolaciju sa spoljašne strane, prenosi “Fokus“…

A, evo i iz kojih razloga:

1. Prvi i najvažniji razlog je taj jer može da se javi kondenz u stambenom objektu ukoliko se izoluju svi zidovi s unutrašnje strane. A, to je zaista ozbiljan problem.

2. Gubitak prostora.

3. Ukoliko je objekat već završen, u slučaju postavljanja unutrašnje termoizolacije, morali bi da ponovo izmještamo sve utikače i prekidače iz zidova. Svako kačenje o tako izolovan zid, naprimjer slike, vješalice i slično, morali bi koristiti puno duže tiple, a i dalje ne bi bili sigurni da će oni držati kako treba. Tu su i jači fizički udari o zid usljed kojih će najvjerovatnije doći do oštećenja zida.

4. Grijanje takvog zida, koji akumuliše toplotnu energiju, bilo bi onemogućeno u slučaju unutrašnje izolacije. A, energija koja se akumuliše u zid je itekako važna kada je grijanje stambenih prostora u pitanju.

Izolaciju sa unutrašnje strane stručnjaci savjetuju samo za stambene zgrade ili ako je u pitanju izolacija plafona. Kada je u pitanju unutrašnja izolacija plafona, stručnjaci savjetuju korištenje što debljeg stiropora, naravno ukoliko to dimenzije odnosno visina prostorije dozvoljava.

Podelite sa prijateljima
Komentari