Naš Svet > Kuća i dvorište > Ove kućne biljke čiste vazduh od buđi i otrova za šest sati

Ove kućne biljke čiste vazduh od buđi i otrova za šest sati

Biljke u kući ne samo da su zaslužne za više kiseonika, već neke od njih imaju sposobnost čišćenja vazduha od otrova i buđi, a time je ukućani manje udišu, što je svakako odlično za zdravlje.

One filtriraju vazduh od, raznih građevinskih materijala, boja, prašine.

To nisu samo “bapske priče” – već je NASA došla do tog zaključka nakon proučavanja kućnih biljaka. Otkrili su da neke vrste bolje filtriraju vazduh i uklanjaju organske spojeve koji hlape bolje od drugih, piše “Health extremist”, prenose mediji

Top šest biljaka koje je poželjno imati u kući:

1. Aloa – ona je odlična za podizanje nivoa kiseonika u vašem domu. Takođe, otkrili su da dobro apsorbuje formaldehid, ugljen-dioksid i ugljen- monoksid. Jedna aloa postiže što i devet bioloških pročišćavaća vazduha.

2. Zeleni ljiljan (Chlorophytum Comosum) – sposobna je obavljati fotosintezu pod minimalnom rasvjetom. Odlično apsorbuje otrove iz vazduha kao što su formaldehid, stiren te uglej-monoksid i benzen. Jedna biljka će pročišćavati prostor od 200 metara kvadratnih.

3. Bršljan (Hedera Helix) – ovu biljku bi definitivno baš svako trebalo da ima u kući. Bršljan uklanja 60 odsto plijesni iz vazduha i 58 odsto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor.

4. Ljiljan mira (Spathiphyllum “Mauna Loa”) – odlično uklanja hemijske otrove iz vazduha. Ova kućna biljka filtrira benzen iz vazduha kao i formaldehid i trikloretilen.

5. Svekrvin jezik (Sansevieria Trifasciata “Laurentii”) – idealna kućna biljka, gotovo neuništiva. Vrlo je otporna i treba joj malo do ništa svjetla za fotosintezu. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kiseonik proizvodi i noću.

6. Fikus (Ficus Elastica) – posebno je dobra u čišćenju vazduha od formaldehida. Takođe ne treba puno svjetla i lako je brinuti za njih, nisu zahtjevne. Ali, pripazite imate li malu djecu ili kućne ljubimce jer listovi mogu biti otrovni.

NASA kaže da bi trebalo imati između 15 i 18 ovih biljaka za prostor od 500 četvornih metara. Znači, za 80 “kvadrata” dovoljno je tri do četiri komada. Ne zaboravite jednu staviti u spavaću sobu jer i u njoj provodimo puno vremena.

Podelite sa prijateljima
Komentari