Naš Svet > Recepti > Deserti > Kolači > ŽIRAFA ROLAT KOJI ĆE SVI VOLETI (RECEPT)

ŽIRAFA ROLAT KOJI ĆE SVI VOLETI (RECEPT)

Sastojci za žirafa rolat:

Osnovna smesa
3 žumanceta

15 gr šećera
60 ml vode
40 ml ulja
75 gr brašna
1 vanilin šećer
Dodatak 1 osnovnoj smesi

3 belanceta
50 gr šećera
Par kapi limunovog soka
Dodatak 2 osnovnoj smesi

2 kašičice kakao praha
Pola kašičice čokolade u prahu
1 kašičica mleka
Smesa za šaru

1 belance
2 kašičice šećera
1 kašičica brašna
2 kašike pripremljene osnovne smese


Fil:

100 ml tečnog šlaga
100 gr džema od borovnica (ili nekog drugog vama omiljenog)
Prvo pripremite osnovnu smesu. Umutite šećer i žumanca, dodajte vodu i ulje i mutite dok ne postane izdašno. Uspite brašno i vanilin šećer i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Odvojite dve kašike ove pripremljene smese sa strane u posebnu posudicu.

Pripemite dodatak 1. Umutite u čvrst sneg 3 belanceta sa malo limuna, pa dodajte šećer i sve mutite dok ne dobijete čvrstu smesu. Uzmite 1/4 ove smese, odnosno dodatka 1 i dodajte osnovnoj smesi.

Postepeno dodavajte po još 1/4 dok ne ubacite i lagano umešate celu smesu, odnosno sneg od belanaca. Ubacite i sastojke iz dodatka 2 (samo prethodno rastopite čokoladu u prahu u malo toplog mleka).

Sve dobro izmešajte.
Pripremite smesu za šaru. Umutite belance sa šećerom, dodajte brašno i 2 kašike osnovne smese, koje ste prethodno odvojili sa strane. Sve dobro pomešajte i uspite tu smesu u plastičnu vrećicu, odsecite jedan kraj vrećice da biste uz pomoć ove improvizovane šprice napravili šare.

Šare iscrtajte (kao na fotografijama) na papiru za pečenje. Stavite ga u nauljenu tepsiju (sa nacrtanim šarama okrenutim prema dole, pa ponovo premažite uljem preko papira.

Napravite bele šare sa vrećicom i smesom, prateći crtež. Pecite iscrtane šare u rerni zagrejanoj na 170C samo 1 minut. Izvadite iz rerne, pa preko pečenih šara prelijte smeđu smesu (koju ste dobili mešajući osnovnu smesu, dodatak1 i dodatak 2).

Rernu pojačajte na 190C, pa koru pecite 10 do 15 minuta. Izvadite iz rerne i premestite koru na žicu za hlađenje ili neku tepsiju i ostavite da se u potpunosti ohladi. (Ne skidajte još uvek papir za pečenje).

Dok se kora hladi, pripremite fil. Umutite šlag. Premažite koru sa džemom, pa sa šlagom. Umotavajte rolat i istovremeno lagano odvajajte papir za pečenje sa kore.
Dobijeni rolat umotajte u novi papir za pečenje (da se ne bi odmotao) i stavite u frižider na 4 sata ili najbolje preko noći pre služenja.

Podelite sa prijateljima
Komentari