Naš Svet > Recepti > 3 vrste posuđa koje je bolje da odmah bacite jer izazivaju…

3 vrste posuđa koje je bolje da odmah bacite jer izazivaju fatalne posljedice po vaše zdravlje

Kada birate posuđe koje ćete koristiti za pripremu hrane, potrebno je da obratite pažnju na kvalitet  jer neki materijali mogu biti opasni po vas. Evo o kojima je riječ

Teflon

Teflon ili kako se još označava  PTFE (politetrafluoroetilen) koji može bit veoma opasan materijal. Pri velikoj temperaturi otpušta toksične materije. Ovaj materijal je veoma opasan za naše zdravlje jer tada može izazvati rak, piše “MegaPortal.info“…

Aluminijsko posuđe

I ovo posuđe može biti štetno po naše zdravlje. Isto tako ada se podvrgne većim temperaturama, otpušta neurotoksine, tj. otrove koji štetno djeluju na naš mozak i povezani su sa nastankom raznih bolesti.

Bakreno posuđe

Bakreno posuđe je veoma lijepo, zar ne? Ipak, da kuhate u bakrenim posudama nije pametno jer se tada otpuštaju količine bakra, ali i u nekim slučajevima i nikla. To posuđe ne trebate podvrgavati većim temperaturama ili dužem kuhanju.

Također, informište se o tome da li posuđe koje kupujete sadrži veće količine olova. Olovo također može dovesti do trovanja ili nekih drugih tegoba.

Dobar izbor je posuđe od nehrđajućeg čelika, neće otpuštati ove materije. Ono na šta još trebate obrati pažnju jeste da ne grebete tave i posuđe, ako su takve zamijenite ih. Budite pažljivi i ne stružite ih, to odlazi u vašu hranu i štetno je.

Podelite sa prijateljima
Komentari