Naš Svet > Vesti > Ako posjedujete ovu novčanicu bogatiji ste za 15.000 eura!

Ako posjedujete ovu novčanicu bogatiji ste za 15.000 eura!

Sa 100 dinara u džepu u Srbiji jedva da može i da se doručkuje. Međutim, postoji “stotka” koja vrijedi milion i 700 puta više. Radi se, naime, o novčanici iz 1884. godine, za koju kolekcionari tvrde da vrijedi i do 15.000 eura.

“Cijena starog novca se određuje u ovisnosti od očuvanosti i rijetkosti, a najskuplja je novčanica od 100 dinara stara 140 godina. Njena cijena se kreće između pet i 15 hiljada eura”, kaže predsjednik Srpskog numizmatičkog društva, piše “24sata“…

Njena konkurencija po vrijednosti je novčanica iz 1885., i u pitanju je 10 dinara. Ako ste ludom srećom, u nekom starom sandučiću svoje prabake pronašli ovu “paru“, za nju u Srbiji danas možete da dobijete od 3.000 do 8.000 eura.

“Dosta ovih novčanica je povučeno, najveći dio je izgubljen, i baš zbog toga što su rijetke, vrijede tako puno. U posljednjih 30 godina za svega dvadesetak takvih primjeraka sam čuo”, objašnjava Ilić.

Strast sakupljanja starog novca u Srbiji nije ni približno rijetka kao skupocjene novčanice. Ovim hobijem se bavi par desetina hiljada ljudi, a za najvrijednijim primjercima vlada prava pomama. Još jedan od bisera na berzi je i “pedesetica” iz 1914.

“U pitanju je čuveni “pjegavac”, novčanica koju je ručno naslikala srpska impresionistička slikarka Beta Vukanović i prepoznatljiva je po svojoj rozikasto-ljubičastoj boji. Njena cijena dostiže i do 8.000 eura”, navodi Ilić.

Dakle, ako u posjeti svojoj baki naletite na stare pare, pamet u glavu – možda se među požutjelim, iskrzalim dinarima nalazi neki koji, bukvalno, vrijedi pravo bogatstvo.

Podelite sa prijateljima
Komentari