Naš Svet > Vesti > Dok muža nije bilo strugala bih cigle s kuće i jela ih u…

Dok muža nije bilo strugala bih cigle s kuće i jela ih u trudnoći

Britanka Jenny Mason (31) u trudnoći je dobila želju za ciglom, zemljom i pijeskom. Nakon što je sastrugala devet cigli muž je predložio da pozovu vlasnika. Tad mu je priznala…

Jenny Mason iz Liverpoola, trudna tri mjeseca, osjetila je snažnu potrebu da jede cigle dok je gledala emisiju o građevinskim radovima. Odmah je izašla van iz kuće, sastrugala malo cigle i pojela. Ubrzo ju je počela sve više jesti, kao i zemlju, pijesak i prljavštinu, piše “24sata“…

“Potreba je bila jača od želje za cigaretom”, ispričala je za Daily Mail. Njen muž nije imao pojma šta se događa. Jenny je od neugode sve skrivala. Jela bi kad bi on bio na poslu ili kad bi zaspao.

S vremenom je sastrugala dobar dio devet cigli pa je njen muž predložio da pozovu vlasnika da to popravi. Tada mu je sve priznala. Jenny je tada 2012. bila tri mjeseca trudna s prvim sinom Ryleejem Connorom, danas trogodišnjakom.

“Nadam se da me komšije nikada nisu vidjeli, ali možda su čuli čudne zvukove jer je struganje cigle zvučalo poput radova na kući. Jela bih je odmah, ili ako je Stephen bio kod kuće, u kupaonici. I satima poslije bih hrskala ciglu među zubima. Stephen me znao pitati što jedem, a ja sam odgovarala “ništa””, ispričala je Jenny.

U šestom mjesecu trudnoće počeli su je boljeti zubi i dobila je zatvor zbog jedenja zemlje, cigle i pijeska. Muž joj je savjetovao da posjeti zubara, a kada je otišla, on joj je rekao da se javi svom doktoru. Sedmicu kasnije, dijagnosticirali su joj Piku, rijetki poremećaj u prehrani, koji karakteriše želja za jedenjem neprehrambenih stvari.

“Kad sam saznala bila sam presretna jer sam već mislila da sam luda”, dodala je Jenny.

Osim cigle, imala je strašnu želju i za zemljom koju je kupovala u vrtnom centru. Ta joj se činila čišćom nego ona iz vrta iza kuće. Pijesak je jela s obližnje plaže, a kad bi osjetila snažnu potrebu rekla bi mužu Stephenu da ide prošetati psa na plažu.

Njena potreba za količinom ove “hrane” ovisila je potpuno o stanju uma, kaže.

“Kad bih bila pod stresom, jela bih više. Stephenu to nikako nije išlo u glavu. Nije imalo smisla ni meni, ali istovremeno mi se činilo potpuno normalnim jer mi je stvarno to trebalo”, objasnila je.

Nakon što je saznala od čega boluje, čitala je puno na netu o tome i bilo joj je lakše kad je vidjela da nije jedina.

“Sve više sam se bojala kakav će to imati uticaj na sina pa sam kasnije samo žvakala i pljuvala”, dodala je.

Nadala se da će ta potreba prestati nakon poroda, no nastavila se. Trajala je do trećeg mjeseca sinovog života, a onda je postupno prestala.

Prijatelji je, kaže, i dan danas zadirkuju.

Kako izgleda poremećaj Pika?

Pika se najčešće javlja kod ljudi s poteškoćama u učenju i tokom trudnoće. Karakteriše ga obično jedenje zemlje, cigle, pijeska i prljavštine. Može prouzrokovati niz komplikacija ako pacijent jede nešto neprobavljivo ili otrovno. Također može rezultovati pretjeranim unosom kalorija te padom nutritivnih vrijednosti u organizmu, s obzirom da te tvari ne donose ništa vrijedno tijelu.

Podelite sa prijateljima
Komentari