Naš Svet > Vesti > Evo šta je istina: Uzrok bele vode iz česme nije hlor!

Evo šta je istina: Uzrok bele vode iz česme nije hlor!

Kada građani sipaju vodu i vide da čaša iznenada pobledi obično prokomentarišu da je u pitanju hlor. To je velika zabluda. Objašnjenje je sasvim drugačije.

Bela voda koju vidite u čaši ne utiče na zdravstvenu ispravnost vode za piće, barem tako tvrde iz Beogradskog vodovoda i kanalizacije. Oni su zbog čestog postavljanja ovog pitanja čak postavili i odgovor na sajt kako građani više ne bi brinuli bez razloga, piše 24sata

„Pod „belom vodom“ podrazumeva se voda u koju je prodro vazduh u vidu mehurića. Koristeći stručnu terminologiju to je „dispergovan vazduh“.

Mehurići izlaze iz čaše vode za tridesetak sekundi, tako da se voda potpuno izbistri. Uzrok pojave ‘bele vode’ mogu da budu neispravne kućne instalacije koje usisavaju vazduh“, tvrde iz Vodovoda.

To, dakle, ne treba da vas uznemirava. Ali žuta voda treba.

„Ponekad se dogodi da je voda na slavinama potrošača zamućena. Ova pojava je karakteristična za period posle otklanjanja kvarova na mreži. Posledica je hidrauličnog udara, što dovodi do pokretanja taloga koji uvek postoji na unutrašnjim zidovima cevovoda.

Talog najčešće sadrži jedinjenja gvožđa žućkaste boje. U ovom vidu i koncentraciji, gvožđe nije od posebnog zdravstvenog značaja“, objašnjavaju nadležni.

To, naravno, ne znači da je poželjno piti žutu vodu, dok je ona bela neškodljiva.

Podelite sa prijateljima
Komentari