Naš Svet > Vesti > Hemikalije pronađene u popularnoj COLGATE pasti za zube…

Hemikalije pronađene u popularnoj COLGATE pasti za zube povezane sa nastankom RAKA!

Vjerojatno najpopularnija zubna pasta na svijetu je Colgate, a vi ste vjerojatno jedni od brojnih ljudi koji je redovito koriste.

Ipak, u nedavnom istraživanju je otkriveno da je opasna tvar Triclosa pronađena u Colgate pasti za zube, što može izazvati razvoj i pojavu bolesti kao što je rak.

Studija koja je nedavno objavljena otkrila je da ova hemikalija potiče rast stanica raka. Tokom proteklih nekoliko godina, bilo je mnogo studija provedenih i sve su navedene zdravstvene opasnosti povezane s ovom hemikalijom.

Triklosan ima sposobnost da prodre kroz kožu i ometa funkciju hormona i poremetiti endokrine. Ali to nije sve, jer kao što je studija objavljena u časopisu Health Perspectives iz 2008. godine navela, naučnici su otkrili triclosan u urinu 75 posto testiranih osoba (2,517 njih, u dobi od 6 godina i više).

Brojni deterdženti za pranje rublja, dezodoransi i antiseptici također sadrže ovu supstancu. Prema studiji ova hemikalija može uzrokovati rak ako se koristi u velikim količinama.

Ovo je prilično opasna tvar koja može prodrijeti kroz kožu i ući u krvi, te tako izazvati hormonsku neravnotežu.

Ipak, iako postoje mnogi dokazi i studije koje potvrđuju ovo, Colgate i dalje prodaje svoje proizvode, tvrdeći da je potpuno siguran za korištenje. Jedina zemlja na svijetu koja je zabranila triklosan do sada je Kanada.

Vi odučujete i vodite brigu o vašem zdravlju sami, mi smo vas upozorili na neke od štetnih utjecaja koji mogu oštetiti vaše zdravlje.

(izvor: zanimljivost.com)

Podelite sa prijateljima
Komentari