Naš Svet > Vesti > Jovan Memedović: “Roditelji, vaša djeca boluju od…

Jovan Memedović: “Roditelji, vaša djeca boluju od nedostatka prirode!”

“Gradska djeca imaju jednu dijagnozu a to je nedostatak prirode“, započeo je svoje izlaganje Jovan Memedović, autor i voditelj emisije “Sasvim prirodno”.

“A dokazano je da nedostatak prirode prouzrokuje: nedostatak pažnje za učenje, djeca nemaju samostalnosti, oskudni su u komunikaciji. Sve to prouzrokuje fizičke nedostatke, loše držanje tijela, ravne tabane, nedostatak imuniteta i sklonost alergijama. Djeca koja ne idu u prirodu ostaju neaktivna i samim tim nema stimulacije, nema prirodnog iskustva i nema praktičnog učenja. Roditelji osećaju tu problem, i onda brže-bolje šalju djecu na neke sportove, ali to nije to – djeci treba priroda. Mi smo biološka bića i tek kada smo u prirodi, onda smo ono što jesmo.”, prenosi “Haber.ba“…

Ekipa emisije “Sasvim prirodno” napravila je eksperiment i probala da okupi što više gradske djece i da ih bez roditelja izvede, najprije u jednu seosku sredinu, a zatim i u potpunu divljinu.

“Planirali smo da to traje tri dana i odmah smo imali nekoliko problema, zbog toga što roditelje NE ŽELE da puste svoje dijete tek tako u divljinu – plaše se, imaju strahove. Jednostavno, opšti stav roditelja je prezaštićivanje. “Ne, on će se prehladiti”, “Ne, on može da se ogrebe“” ili da se ne znam šta desi itd.”

U novoj epizodi svoje emisije koju je ovom prilikom najavio, Memedoviću u povezivanju djece sa prirodom pomažu poznati dečiji pisac Uroš Petrović i dr Ranko Rajović, predsjednik Mense za Srbiju:

“Ovaj program nisam izveo sam, postoje ljudi koji se na isti način ovim bave – dr Ranko Rajović i dječji pisac Uroš Petrović zajedno rade na tome, drže neke radionice po predškolskim ustanovama i na drugim mjestima, ubeđujući roditelje i vaspitače da djeci treba priroda.”

Dr Rajović objašnjava koliko nedostatak prirode štetno utiče na djecu:

“Mi imamo u Srbiji svako drugo dijete od pet godina sa poremećajem fine motorike, ravni tabani kod 70% djece, usporeniju akomodaciju oka. Kad se sve to sabere, imamo problem u školi. Jer kada to dijete krene u školu, ne može da čita duže od deset minuta jer ima poremećaj koncentracije, ne može da piše kako treba i ti problemi kasnije se mnogo, mnogo teže rješavaju. Zato je važno da dijete upravo u tim prvim godinama života, od sedme-osme do dvanaeste bude što češće u kontaktu sa prirodom.”

“Fizički razvoj i mentalni razvoj su usko povezani, jedno bez drugog jako teško idu. Poznato je i da se bolje razmišlja dok se šeta”, objašnjava Uroš Petrović, koji je u pauzama fizičkih napora djeci postavljao zagonetke i mozgalice.

“Sve se tako lahko rješava kad izvedete djecu u prirodu. Oni su vam tu, možetre da ih posmatrate, da ih usmjeravate, da reagujete”, objašanjava Memedović, zabrinut zbog toga što roditeljski strahovi otuđuju decu od prirode:

“Pazeći na svoju djecu roditelji odlaze u krajnost – promaja, insekti, boje se čak i da će ih napasti vukovi ili medvjedi.”

Zbog tog otuđenja, nije uopšte bilo lahko pronaći djecu čiji roditelji bi pristali na ovu avanturu, kaže Ranko Rajović:

“To su gradska djeca, ali ovo su znatiželjna djeca i hoće da idu i žele da isprobaju, ali smo imali problem kad smo pravili grupu što neka djeca neće da čuju da dođu, da spavaju u šatorima “Tu su bube!”, “Možda će da padne kiša!”, “Šta će da jedu?!”. Rijetko je vidjeti danas djecu da hodaju bosa, o ovdje u divljini su po cio dan bosonogi.”

Svoje gostovanje Jovan Memedović završio je porukom upućenom svim roditeljima:

“Roditelji, pa to su vaša djeca! Nemojte ih zatvarati, ništa im se neće desiti u prirodi. Njima treba potpuna sloboda – ne jedan ljetni raspust i nekoliko dana, već pokušajte da to bude cijele godine. Nedostatak prirode nije bolest, ali jednog dana to postaje velika nesposobnost i nemogućnost da bilo šta privrede. Sutra, daleko bilo, država će nam biti prepuna ovakvih ljudi, a na to treba da pazimo!” upozorio je on, pišu “Djetinjarije”…

Podelite sa prijateljima
Komentari