Naš Svet > Vesti > Kao medicinska sestra je 2.500 djece prošvercala u…

Kao medicinska sestra je 2.500 djece prošvercala u mrtvačkim vrećama i kutijama za alat: Popis s njihovim imenima je zakopala ispod drveta, a razlog će vas ODUŠEVITI

Ova medicinska sestra je preminula 2008. godine, a njezin podvig je bio nepoznat desetljećima nakon Drugog svjetskog rata.

Irena Sendler koja je kao medicinska sestra prkoseći nacistima spasila od sigurne smrti 2.500 židovske djece, krijumčareći ih iz varšavskog geta u mrtvačkim vrećama, vrećama za smeće ili u kutijama za alat, odvajajući ih od roditelja i odvodeći na sigurna mjesta gdje je pronalazila nežidovske obitelji koje bi ih posvojile ili zaštitile.

Ova neopjevana junakinja je preminula 2008. godine, a njezin podvig je bio nepoznat desetljećima nakon Drugog svjetskog rata.

Sendlerova je sebi osigurala legalnu propusnicu u geto, a izradila je na tisuće lažnih dokumenata za krijumčarenu djecu i davala im lažni identitet.

Ime svakog djeteta je predano bilježila, kao i njihov lažni identitet, a popis s imenima od 2.500 djece je stavila u teglu koju je zakopala pod jedno drvo, nadajući se da će jednog dana nakon rata netko taj popis pronaći i spojiti tu djecu sa svojim pravim roditeljima i upoznati ih s njihovom prošlošću.

Kada su saznali za njezine aktivnosti, nacisti su je zatvorili i mučili, polomili joj obje noge i ruke, ali ona je odbila odati svoje suradnike i identitet bilo kojeg djeteta.

Pukim slučajem je preživjela i nakon rata otkopala teglu kako bi ujedinila djecu sa svojim pravim roditeljima rasutim diljem Europe, međutim, većina roditelja te djece je skončala život u plinskim komorama i u nacističkim logorima smrti.

Odlikovana je najvišim poljskim odlikovanjem i proglašena za nacionalnog heroja, a proglašena je i počasnim građaninom Izraela.

Pred smrt je izjavila: ”I dalje se osjećam krivom što nisam mogla učiniti više.”

(izvor: NoviZivot.net)

Podelite sa prijateljima
Komentari