Naš Svet > Vesti > OPLJAČKAO 39 BANAKA I POLA MILIONA EVRA POKLONIO

OPLJAČKAO 39 BANAKA I POLA MILIONA EVRA POKLONIO

Enrike Duran je u 39 različitih banaka podigao 68 kredita u iznosu od pola miliona evra, sve na lažnu firmu, a novac je podelio onima za koje misli da im je potreban.

Nakon kolapsa 2008. nezaposlenost je pogodila 55 odsto mladih, a i prošle godine Španija je bila među zemljama s najvišom stopom nezaposlenosti, piše “Index”…

Međutim , kriza je stvorila i Enirikea Durana kojeg mnogi nazivaju španskim Robin Hudom ili Robin Banka .

Doduše, ukoliko pogledate pomalo zapuštenog 37 – godišnjeg trenera stonog tenisa, teško biste mogli da zaključite da se radi o nacionalnom heroju koji je pre nekoliko godina u 39 različitih banki podigao čak 68 kredita (nešto manje od pola miliona evra), ali s namerom da ih nikad ne vrati.

Novac je podelio aktivistima kako bi sponzorisao njihovu borbu protiv korumpiranog sistema.

Duran je dao intervju britanskom Guardianu , a radi se o prvom intervjuu koji je dao otkada je započeo svoj beg od policije .

„Video sam da se na jednoj strani nalaze određene grupe koje nude alternativu, ali nemaju finansijskih sredstava niti mogućnost da prošire svoju poruku. S druge strane, naša zavisnost o neprestanom rastu stvorila je sistem koji novac stvara ni iz čega“, rekao je.

Doduše, strani se novinari pitaju kako je trener stonog tenisa uopšte uspeo da podigne kredit .

„Za prvi kredit prijavio sam se na sopstveno ime i odbili su me. Nakon toga napravio sam lažnu firmu i preko nje došao do novca koji sam posle delio“ , rekao je Duran kojem preti osam godina zatvora pa je prisiljen da beži od vlasti, a u bekstvu mu pomažu ljudi kojima je svojevremeno pomogao.

Prošle godine odlučio je da je beg daleko bolje rešenje od suđenja: „Ne priznajem legitimitet pravosudnog sistema niti njihov autoritet“ .

„Prošlo je 365 dana otkada živim u podzemlju, a svaki novi dan opravdava poteze koje sam učinio i one koje tek nameravam da učinim“ , rekao je Duran.

Podelite sa prijateljima
Komentari