Naš Svet > Vesti > OTKRIVEN TAJNI SASTOJAK POMFRITA IZ MCDONALDSA: Više ga…

OTKRIVEN TAJNI SASTOJAK POMFRITA IZ MCDONALDSA: Više ga nikada NEĆETE jesti kad ovo saznate!

Da li ste se nekada pitali zašto pomfrit iz McDonaldsa ima tako jedinstven okus? Ovu tajnu otkrio je Independent.

Kompanija je na svom sajtu napislala kako se radi o “prirodnoj aromi govedine”, dodatku koji se dobija iz mlijeka. Dakle, ako ste mislili da je ova vrsta obroka posna, bili ste u velikoj zabludi, piše “Dnevno.rs”…

Tokom procesa hidrolize, proteini iz pšenice i mlijeka se razgrađuju vodom, a rezultat je umami ukus koji pomfritu daje poznatu ‘mesnu’ mirisnu notu.

Pomfrit se pravi od cijelih krompira, koji se ljušte, seku i djelimično prže, nakon čega se naglo hlade, pakuju i odvoze u restorane.

– Isječene krompire provlačimo kroz mašinu za blanširanje kako bismo uklonili sve prirodne šećere iz njih– kaže Mario Dupuis, menadžer kompanije Mekejn iz Kanade koja snabdeva pomfritom poznatu kompaniju.

– Nakon toga dodajemo rastvor dekstroze kako bismo dobili ujednačenu površinu krompira, i dodatke koji sprečavaju da krompir potamni– dodaje Dupuis.

Tu su i dinatrijum pirofosfat za očuvanje boje, kao i hidrogenizovano sojino ulje i so, koji pojačavaju umami ukus.

Kompanija je obećala da će do 2025. godine preći na kupovinu jaja isključivo od farmera koji ne drže kokoške u kavezima, a u međuvremenu je u svoje restorane uvela razgradivi pribor za jelo.

Podelite sa prijateljima
Komentari