Naš Svet > Vesti > POČELO JE: AMERIKA RAZVIJA ČIP KOJI ĆE BITI UGRAĐIVAN U…

POČELO JE: AMERIKA RAZVIJA ČIP KOJI ĆE BITI UGRAĐIVAN U MOZAK VOJNIKA

Jedan od najvećih problema sa kojim se suočava američka armija posle povrata svojih vojnika iz ratova je posttraumatski stresni sindrom, ali će to postati u bliskoj budućnosti prošlost.

Naime, Agencija za napredne odbrambene istraživačke projekte (DARPA) razvija poseban čip koji će biti ugrađen u mozak kako bi rešio sve nedaće koje sa sobom nosi ovaj stresni sindrom, pišu “Slovenske novice“…

Za uvodna istraživanja koja se obavljaju u saradnji sa naučnicima kalifornijskog univerziteta u San Francisku, nacionalnom laboratorijom Lorens Livmor i kompanije Medtronik, Pentagon je iskeširao 12 miliona dolara.

Američka armija posttraumatski stresni sindrom dugo vremena nije priznavala, ali porast broja samoubistava, nasilja u porodici i drugih problema je odnos prema tom problema promenio i odjednom se pojavio novac za istraživanja.

Inače, predviđa se da se istraživanja sa čipom mogu koristiti i za lečenje depresije.

Naučnici pokušavaju stvoriti čip, koga će staviti u mozak i on će slati električne impulse onoj osobi u čiji mozak bude ugrađen.

Prvi prototip će biti napravljen tek za pet godina, a posle toga sledi dugotrajni postupak za dobijanje dozvole od savezne uprave za hranu i lekove ( FDA).

Podelite sa prijateljima
Komentari