Naš Svet > Vesti > Poslije ovoga ćete razmisliti kad budete stavljali mobilni…

Poslije ovoga ćete razmisliti kad budete stavljali mobilni pored glave

Tinejdžerke iz Danske su odlučile da naprave eksperiment sa biljkom koje raste pored rutera koji emituje bežični internet i u prostoriji bez rutera.

Pet djevojčica iz 9. razreda jedne škole u Danskoj izvele su veoma zanimljiv eksperiment, koji je privukao ogromnu pažnju ljudi širom sveta, a slike koje su postavile na internet izazvale su veoma burnu reakciju mnogih istraživača, biologa i stručnjaka za zračenje iz Engleske, Holandije i Švedske.

Eksperiment se sastojao u tome da su posmatrale kako se razvija sjeme identičnih biljaka u dvije prostorije s identičnim položajem prema suncu, jednakom količinom vode kojom je zalivano i istom temperaturom. U jednu prostoriju stavljen je ruter za bežični internet koji emituje istu vrstu zračenja kao obični mobilni telefon, a u drugoj prostoriji ga nije bilo.

Nakon 12 dana, proklijalo sjeme pored bežičnog rutera uopšte nije poraslo, a neke biljčice su čak i mutirale ili potpuno uginule. Biljke nastale iz sjemena u prostoriji bez zračenja sasvim normalno su napredovale i bile potpuno zdrave. Mlade istraživačice zapravo su htjele da skrenu pažnju na to kako mobilni telefon, koji većina nas noću drži pored kreveta blizu glave, utiče na san i na koncentraciju, ali je tako nešto bilo nemoguće izmjeriti u školi, pa su se odlučile da to pokažu na biljkama.

Od kada su vidjele rezultat eksperimenta, ni jedna više ne spava s telefonom pored kreveta. “Zaista je zastrašujuće da zračenje ima ovako negativan utjecaj na živa bića, pa o tome svaki pojedinac treba dobro da povede računa. Tokom noći telefon isključite ili ga stavite u drugu prostoriju, a kompjuter obavezno mora biti isključen dok spavate”, kaže Lea Nilsen, jedna od mladih naučnica.

Šta reći poslije svega? Eksperiment je dokazao koliko je zračenje štetno, a vi dobro razmislite da li ćete i ubuduće tokom noći (ili dana) mobilni telefon držati u blizini glave.

Izvor: Alo.rs

Podelite sa prijateljima
Komentari