Naš Svet > Vesti > SUDIJA MU POSTAVIO TEŽAK IZBOR: “Il’ se ženi, il’ ideš u…

SUDIJA MU POSTAVIO TEŽAK IZBOR: “Il’ se ženi, il’ ideš u zatvor”

Sudija u Teksasu naredio je optuženiku da oženi svoju djevojku u roku od 30 dana ili ide u zatvor.

Josten Bundy iz Teksasa uhapšen je nakon što je šakom udario bivšeg dečka svoje djevojke.

Kao sankciju za kazneno djelo fizičkog napada, lokalni sudija Randall Rogers mu je dao ultimatum: oženi se u roku od 30 dana ili 15 dana zatvora.

Bundyeva djevojka, Elizabeth Jaynes (19), bila je prisutna u sudnici kada je sudija izrekao neobičnu presudu.

“Lice mi je pocrvenilo, ljudi iza mene su se smijali”, rekla je kasnije.

Bundy se bojao da bi mogao izgubiti posao zbog zatvora pa je zatražio da nazove svog poslodavca. Ali sudija je odbio pa je Bundy na kraju pristao na brak, piše “Net“.

Pravno sumnjiva presuda

Par je u vezi već godinu dana i, iako su razgovarali o braku, nadali su se velikoj svadbi u nekoj daljoj budućnosti. Ali morali su odustati od tog sna te na brzinu organizovati vjenjčanje na koje dosta članova porodice i prijatelja nije niti stiglo doći, uključujući Bundyevog oca i sestre. Umjesto vjenčanice i odijela, par je ušao u brak u običnoj odjeći.

Pravni stručnjaci sumnjaju u valjanost sudske odluke, koja je uključivala i pisanje stihova iz Biblije i odlaske na bračna savjetovanja.

Prisiljavanje para na vjenčanje je nezakonito i presuda bi bila srušena na višem sudu, izjavio je advokat za ustavno pravo Blake Bailey.

“Reći da nećete biti kazneno gonjeni ako se vjenčate nema veze sa zdravim razumom”, rekao je.

“Ovo djeluje kao ‘vjenčanja sa sačmaricom’ iz starih dana, ali čak ni sudija nije uvijek u stanju prisiljavati ljude da čine ono što on misli da bi bilo najboje za njih”.

Podelite sa prijateljima
Komentari