Naš Svet > Vesti > UN upozoravaju: Klimatske promene izazvaće katastrofu,…

UN upozoravaju: Klimatske promene izazvaće katastrofu, celi svet ima još samo nekoliko godina da spreči katastrofalne posledice!

Klimatske promene će doneti ekstremnije vremenske prilike te delove sveta učiniti nemogućim za život, najozbiljnije upozorava novi ključni dokument UN-a.

Celi svet ima još samo nekoliko godina da spreči katastrofalne posledice klimatskih promena koje će doneti ekstremnije vremenske prilike i delove sveta učiniti nemogućim za život, upozorava novi ključni dokument UN-a, prenose “VestiNet.rs“…

U izveštaju, koje je sastavilo 772 naučnika, ističe se da će emisije gasova sa efektom staklene bašte, ako se pod hitno ne smanje, rezultovati značajnim podizanjem nivoa mora i velikim promenama u temperaturama koje će dramatično uticati na život ljudi i ekosistema.

– Zabeleženi uticaji klimatskih promena već su vrlo rašireni i značajni – pišu članovi Međudržavnog panela za klimatske promene (IPCC) u dokumentu objavljenom u ponedeljak u Yokohami u Japanu.

Prema IPCC-ju, svet je vrlo blizu trenutku u kojem će biti prekasno. Prosečne temperature u odnosu na predindustrijsko vreme porašće za dva stepena Celzijusa. Levin upozorava da ćemo se, ako pređemo ovu granicu, suočiti s velikim promenama sistema i živeti u vrlo nepoznatom svetu sa strašnim posledicama, prenosi tportal.

– Ako temperature porastu za četiri stepena, kao što predviđaju neki modeli, doći će do drastičnih promena u poljoprivredi – naglasila je američka naučnica.

Levin kaže da bi vlasti, osim u čiste izvore energije, takođe trebalo više ulagati u pripremanje za posledice klimatske promene. Tako bi, na primer, neke zajednice trebalo preseliti u manje opasna područja, a trebalo bi i jačati različite službe pružanja podrške naročito za siromašne.

Podelite sa prijateljima
Komentari