Naš Svet > Vesti > VELIKA PREVARA: NEKI PROIZVOĐAČI U UREĐAJE STAVLJAJU ČIP…

VELIKA PREVARA: NEKI PROIZVOĐAČI U UREĐAJE STAVLJAJU ČIP KOJI IH POKVARI ODMAH PO ISTEKU GARANCIJE!

Žalbe potrošača su svakodnevne, jer se proizvodi mahom prave da rade samo dok traje garancija. Iako to najviše važi za tehničku robu, sve su glasnija negodovanja vozača, kojima problem prave akumulatori, naštelovani da rade maltene u dan isteka garancije.

Na ovakve nevolje upozoravali su iz udruženja potrošača, ali to nije sprečilo prodavce da garanciju na robu nude u vremenskom periodu u kojem je i isplanirano da ona bude ispravna, piše “Telegraf.rs“…

J. N. (38) iz Beograda žali se da mu je akumulator na motoru zakazao bez ikakve najave i to baš pošto mu je istekla garancija.

– Hteo sam da upalim motor, kad ni makac. Zbunjen počnem još nekoliko puta da verglam, ali džaba. Garancijami je trajala dve godine i istekla je bukvalno pre dva dana. Akumulator je potpuno “presušio” i ja ću sada morati da ga novim zamenim.

To se isto desilo i nekolicini mojih prijatelja čiji su se akumulatori na automobilima kvarili čim bi istekla garancija – priča za Telegraf.rs J. N.

Kako kaže,  njihovo iskustvo je takvo da su se akumulatori kvarili iako pre toga nisu mogle da se uoče bilo kakve nepravilnosti. 

– To nikako ne može da bude slučajno. Niko od nas nije ljubitelj nikakvih teorija zavere, ali ovo je stvarno očigledno. I, šta sada mi da radimo, kome da se žalimo? – pita J. N. i dodaje da prodavci moraju da povedu računa o kvalitetu proizvoda, odosno o roku u kojem taj proizvod može da se koristi:

– Da li ovo znači da svi vozači treba na svake dve godine da menjaju akumulator? Ako to to znači, bilo bi fer da se prilikom prodaje negde naglasi koliko je predviđeno da će on biti ispravan – smatra ovaj Beograđanin.

U udruženjima potrošača kažu da prodavci, nažalost, u mnoge proizvode stavljaju čip ili memorijsku karticu koja posle određenog vremena kvari proizvod.

– Mi živimo u eri hiperprodukcije i danas je nezamislivo da kupite frižider ili šporet koji će vam trajati 20 ili 30 godina.

Ta vremena su iza nas. Sad se sve vrti oko roka i postoji neki prećutni dogovor između trgovaca da određeni proizvodi ne treba da traju duže od dve, tri ili pet godina. Današnje kompanije imaju sličnu poslovnu politiku – stalno vas “teraju” da iznova kupujete nove proizvode – kaže predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović.

On dodaje da se to pre svega odnosi na belu tehniku, odeću i obuću.

– Kupcima jedino preostaje da se pre kupovine dobro informišu o proizvodu. Da provere da li su postojali prigovori na tu robu, a sve takve i slične informacije nalaze se na sajtovima udruženja potrošača – kaže Papović.

Podelite sa prijateljima
Komentari