Naš Svet > Vesti > ZADIVLJUJUĆI POKLON MAO CE TUNGA, JOSIPU BROZU TITU

ZADIVLJUJUĆI POKLON MAO CE TUNGA, JOSIPU BROZU TITU

Tao Čin je neobičan poklon Mao Ce Tunga Josipu Brozu Titu, majstorski izrađene kugle od slonovače koje se na misteriozan i tehnički zadivljujući način uklapaju jedna u drugu.

Serija povezanih, bogato rezbarenih figura kugla-u-kugli (ukupno 19), koje se rezbare iz jednog komada slonovače. Kugla je postavljena na visoko postolje koje je takođe izrađeno od čipkasto rezbarene slonovače.

Poklon je u ime predsednika NR Kine Mao Ce Tunga, Josipu Brozu Titu uručio kineski ambasador u Beogradu, 27. juna 1955. godine. Ovaj predmet čudesne lepote u se Kini proizvodi još od vremena dinastije Čing. Zovu ga i Kugla u kugli, Čudesna kugla, Zagonetna kugla, ali i Kugla generacija jer se njegova izrada, obzirom da se smatra srećnom amajlijom dugog i skladnog porodičnog života, proteže na više generacija.

Ovo je inače prvi put da se Tao Čin iznosi iz zbirke Muzeja istorije Jugoslavije.

Posetioce u Domu omladine očekuju i dve izložbe koje su već u toku: 43. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU i Master izložba studenata FPU, a društvo ljubitelja japanske popularne kulture „Sakurabana“ predstaviće izložbu najspektakularnijih radova origama, te će građani biti u prilici da i sami nauče nešto od ovih veština.
Postavke će biti otvorene za posetioce od 19 do 02 časa.

Podelite sa prijateljima
Komentari