Naš Svet > Vesti > Zbog ove ribe otrovnice cijela porodica je ostala…

Zbog ove ribe otrovnice cijela porodica je ostala paralizovana

Čak jedanaest članova jedne porodice se otrovalo nakon što su pojeli najotrovniju ribu na svijetu. Svi su paralizovani i u kritičnom stanju, te se ne zna se hoće li preživjeti.

“Izgledala je tako ukusno da su svi počeli jesti. Prvo su govorili kako je fino, a onda je moj suprug rekao da ne osjeća svoj jezik, lice, a onda i ruke te noge”, kaže Cristiane Souza, prenose mediji

Brazilka iz Rio de Janeira medijima je ispričala o tragičnoj večeri koja je jedanaest članova njene porodice koštala zdravlja. U kritičnom su stanju u bolnici i ne zna se hoće li preživjeti te se oporaviti.

Porodični prijatelj im je to jutro donio ribu koju je ulovio, a koju oni nikad prije nisu vidjeli. Nisu znali da je riječ o najotrovnijoj ribi na svijetu, japanskoj Fugu ribi.

“Riba je bila velika i pozvali smo cijelu porodicu na ručak. Poslužili smo je pohovanu, a majka i ja smo čekale da svi pojedu kako bismo i mi probale”, rekla je Kristijana.

Među onima koji su jeli ribu je i četvero djece u dobi od tri do pet godina. Svima je cijelo tijelo potpuno paralizovano.

“Sve je trajalo nekoliko minuta. Nisu se mogli pomaći i morali smo ih sve nositi do automobila da ih odvezemo doktoru”, kaže ona.

Fugu riba potiče iz Japana gdje je izuzetan gurmanski specijalitet. Ipak, mora se znati pripremiti na pravi način. Kuhari prolaze minimalno dvije godine treninga kako bi je smjeli pripremati. Fugu riba sadrži tetrodoksin, otrov koji je 1.250 puta jači od cijanida!

Podelite sa prijateljima
Komentari