Naš Svet > Vesti > ŽENE, ČUVAJTE SE: PILULE IZAZIVAJU RAK!

ŽENE, ČUVAJTE SE: PILULE IZAZIVAJU RAK!

Otkako se pojavila, pilula za kontracepciju je donela pravu revoluciju u žensku seksualnost, ali i olakšala hormonalne muke mnogim pripadnicama nežnijeg pola. Međutim, ispostavilo se da je ovaj vid zaštite od neželjene trudnoće potencijalno veoma opasan, piše “Telegraf.rs”…

Nažalost, žene koje koriste anti-bebi pilule imaju za 50 odsto više šanse da obole od raka dojke. Žene koje uzimaju tablete s visokim udelom estrogena pod tri puta većim su rizikom za kancer u odnosu na dame koje nikad nisu koristile ovaj vid kontracepcije.

Srećom, nisko-dozažne, takozvane “kombinovane”, pilule novije generacije, u kojima ima vrlo malo estrogena, skoro da ne predstavljaju nikakav rizik.

– Ispostavilo se da pojedine hormonske formule znatno mogu da povećaju šanse od raka dojke. Potrebna su dodatna istraživanja, ali dokazano je da se s prestankom uzimanja problematičnih pilula rizik značajno smanjuje – rekla je autorka najnovije studije na ovu temu, doktorka Elizabet Biber iz “Fred Hačinson” istraživačkog centra u Sijetlu.

Podelite sa prijateljima
Komentari