Naš Svet > Zanimljivosti > Da li ste nekada progutali žvaku? Evo šta se sa njom…

Da li ste nekada progutali žvaku? Evo šta se sa njom dešava u vašem telu

Koliko su tačne priče koje su vam roditelji od detinjstva pričali da će vam se creva zalepiti ukoliko progutate žvaku? A vi ste je sigurno bar jednom progutali, ako ne s namerom, onda bar slučajno.

I šta se onda sa njom dogodilo? Da li je zalepila creva, želudac, da li će trebati čitavih sedam godina da je organizam svari i izbaci? Evo istine…

Istina je nešto drugačija. Tačno je da se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu probavljivi, ali želudac čoveka svakodnevno prima određene količine neprobavljive hrane, pa to samim tim nije neobično, niti opasno po život, prenose mediji

U trenutku kada progutate žvaku, njeni delovi koji ne mogu da budu probavljeni ostaju u telu sve dok se ne želudac ne izbori sa tim, a potom se, posle određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Međutim, da priče o štetnom uticaju progutanih žvaka nisu samo mit svedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u istom trenutku može da stvori probleme s varenjem, naročito kod male dece.

Ovo se naravno dešava vrlo retko, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija lekara.

Tako da, sledeći put kada budete progutali žvaku, nemate o čemu da brinete – vaš želudac će se sasvim uspešno izboriti sa tim!

Podelite sa prijateljima
Komentari