Naš Svet > Zanimljivosti > NEKAD DOLAZILI SVJETSKI ZVANIČNICI, A DANAS NAPUŠTENI PSI:…

NEKAD DOLAZILI SVJETSKI ZVANIČNICI, A DANAS NAPUŠTENI PSI: Ovako danas izgleda Titova vila

Umesto turističke atrakcije koja bi privlačila turiste, imovina Josipa Broza Tita širom bivše Jugoslavije uglavnom propada. Tako je i isa jednom od Titovih najdražih vila koja se nalazi na Gorici iznad Bugojna. Nekada je primala državnike, a sada služi kao deponija i azil za pse.

josip-broz-tito-vila-gorica-bugojno

Ne bi bilo naglog razvoja, koji je Bugojno svrstao među najrazvijenijim sredinama u bivšoj Jugoslaviji, da nije bilo Josipa Broza Tita. Stariji Bugojanci i danas tvrde da mu je Bugojno bilo omiljeni grad. Izbrojali su da je u njega došao 17 puta. Rezidencija iznad ovog grada služila mu je za odmor, rekreaciju, ozbiljne državničke poslove, a ponajviše za strastvenu ljubav prema lovu, piše “Magazin“…

Jedno od najljepših lovišta u Evropi danas je pusto, a od vile na Gorici nije ostalo ništa. Danas je od nje ostala samo ruševina, odlagalište za gradsko smeće i jedino utočšte za napuštene pse.

ne-bi-bilo-naglog-razvoja

Na mjestu kojim su prodefilovali brojni svjetski državnici sreli smo Mithata Mlaču, penzionera iz Bugojna. Kaže, svaki dan dolazi kako bi nahranio napuštene pse.

“Ne bih ni ja da mi nije žene. Ona voli pse, skuvala im je čorbu dobru, malo čvrste suve hrane i mlijeka im dajemo. Mora neko, a obično pokrepaju”, kaže Mlačo.

Dodaje da mu nisu jasni ljudi koji dolaze i na mjestu nekadašnje vile svakodnevno ostavljaju pse. Nerijetko na otpadu, pored kutija sa štenadima zatekne alkoholičare i narkomane. Prisjeća se kako je to nekad bilo.

nekadasnja-vila

“Divota bilo, divota. Nisi mogao ovuda svaki dan skitati, ali si mogao doći kao gost, sve objekte posetiti. A sad vidiš kako nam je, ne valja nam ništa. Radio sam 40 godina za 300 maraka”, prisjeća se ovaj penzioner.

Vila je, kažu, opstajala do vremena rata. Ono što je i ostalo u ratu brzo je uništeno. Namještaj, brojni eksponati i lovačka oprema završili su na buvljacima širom zemlje. Mještani kažu, sa ove lokacije odvezeno je sve što ima cijenu.

divota-bilo-divota

“To je odnešeno po cijelom svijetu. Opljačkano. Šta sve nisi mogao naći. Evo vidite, gdje god se moglo gvožća odbiti, odbilo je i odnijelo na otpad”, objašnjava kemal Robović, mještanin Novog naselja kod Bugojna.

to-je-odneseno-po-cijelom-svijetu

Bugojno je danas daleko od nekad najrazvijenijih gradova u Jugoslaviji, a ove zidine simbolišu zemlju, koja samo nekoliko godina poslije srmti Tita, nije više ličila na sebe.

Izvor:kurir.r

Podelite sa prijateljima
Komentari