Naš Svet > Recepti > POSTANITE NEPOGREŠIVI UZ OVAJ TRIK: Evo kako ćete izabrati…

POSTANITE NEPOGREŠIVI UZ OVAJ TRIK: Evo kako ćete izabrati NAJSLAĐU LUBENICU svaki put!

Koliko puta vam se desilo da posmatrate, kuckate i provjeravate lubenicu kako bi se uvjerili da je zrela i slatka, a onda dođete kući, probate je i duboko se razočarate… To više neće biti slučaj ako poslušate ove savjete!

Ljepota je važna

Tražite čvrste i simetrične lubenice bez pukotina, udubljenja ili mekih dijelova kore.

Bez obzira na prirodu oštećenja vanjskog dijela lubenice to se prenosi i unutra. Nepravilnosti koje se pojave tokom uzgoja lubenice najčešći su zbog nedostatka vode ili pretjeranog izlaganja suncu.

Težina

Zrela lubenica je 92% vode, 8% šećera. To znači da kada je stavite u vodu lubenica s vrlo malim dijelom će plutati na površini. Najbolje da se dvije lubenice približno jednake veličine stave u vodu i usporede u težini. Teža je slađa.

Provjerite područja gdje je lubenica je naslonjena

Dio na kojem je naslonjena lubenica treba imati žućkastu boju. To je mjesto gdje je lubenica stojala na površini terena, dok je sazrijevala na suncu. Ako je mjesto tamnije, to je puno bolje. Ako je blijedo ili uopšte ne postoji, onda se lubenica pokupila prerano.

Boja

Tamno zelena i mat je savršeno zrela lubenica.

Kucanje

Mnogi kažu da se sa ovom metodom ne može uspjeti saznati da li je lubenica zrela ili ne, tajna je u analizi zvuka. Kucanje na nezreloj lubenici ima dublji ton nego na zreloj.

Podelite sa prijateljima
Komentari