Naš Svet > Zanimljivosti > Razmišljate da se istetovirate? Pročitajte ovo, pa…

Razmišljate da se istetovirate? Pročitajte ovo, pa razmislite još jednom

Tetovaže. Većina vas je sigurno ponekad razmišljala o manjoj ili većoj šari na telu, koja će obeležiti neki vaš period života, trenutak ili osobu.

Neko jednostavno želi da se na taj način izrazi, neko ode korak dalje i uradi to. Drugi i ne razmišljaju previše, pa nedugo zatim nakon (ne)slavne odluke i zažalie, piše “Blic Žena“…

JEDNO ISKUSTVO: “Opekla sam se na tiganj, i to baš na mesto koje sam tetovirala”

Iz iskustva mogu da potvrdim da tetoviranje tokom ciklusa zaista više boli. Tokom zimskih dana kremom, koju inače koristim, negovala sam mesto koje sam tetovirala. Nisam koristila nikakvu posebnu mast, mada nisam ni primetila da je to uticalo na samu tetovažu. Svakako bi trebalo da budete oprezni zbog mesta koje ste tetovirali. Meni se dogodilo da sam se jednom prilikom opekla na tiganj i to baš na mesto koje sam tetovirala. Opekotina je najpre pocrvenela, zatim natekla. Stavljala sam hladne obloge, a crvenilo se sasvim povuklo nakon nedelju, dve.
Možda ih ne volimo svi, ali činjenica je da svi imamo mišljenje o njima. Dok su tetovaže nekada bile oličenje bunta koji su autsajderi koristili kao lično obeležje, u poslednjih par decenija situacija se prilično preokrenula. Danas predstavljaju trend kome retko ko odoleva.

Pre nego što se odlučite da svoje telo, ili deo njega ukrasite na ovaj način, postoje neke stvari koje bi ipak trebalo da znate.
Dragan Bakoš, tatu majstor i osnivač dva tattoo kluba, u Zrenjaninu i Novom Sadu, otkriva da li se tetovaže mogu podeliti na „muške” i „ženske” i postoje li određeni simboli za koje se žene češće odlučuju.

U principu, žene se radije odlučuju za manje, simbolične tetovaže. To su uglavnom slova, pera sa siluetama, a primetio sam i da sve češće biraju prste kao mesta koja bi ukrasile tetovažama – objašnjava Dragan Bakoš.

TETOVIRAO IME SVOJE DEVOJKE,PA U TOKU TETOVIRANJA ZASPAO

Šta se dogodi u salonu, ostaje u salonu, kažu tatu majstori, a anegdotama se ne zna broj. Dešavalo se da mušterija zaspe, padne u nesvest, dođe uplašena, a izađe srećna. Jednom prilikom, priča Bakoš, dogodilo se da je dečko tetovirao prvo slovo imena svoje devojke i u toku samog tetoviranja raskinuo sa njom.

Svima se dogodi da se predomisli kada je u pitanju neka odluka. Ipak, kada su tetovaže u pitanju, to može da bude problem.

– Lasersko uklanjanje tetovaža je veoma bolno i skupo, a da li će trajno i potpuno ukloniti ipak zavisi od više faktora. Ne mogu ni sve boje potpuno da se skinu – ističe Bakoš.

Oni koji se nikada nisu tetovirali, između ostalog, pitaju se i koje mesto zapravo najviše boli. Ipak to zavisi i od individualne tolerancije na bol.

– U teroriji, glava bi trebalo da boli najviše, pa potom i sva mesta gde je tanka koža i gde je blizu kosti. Međutim često se u praksi pokaže da neke ljude boli sve i to jako i na mestima gde ne bi trebalo, a ne bi ni smelo – navodi tattoo umetnik iz Zrenjanina.

Klijenti su uvek u pravu, čak i onda kada požele da istetoviraju mesta za koja se neki nikada ne bi odlučili. Ili im nikada ne bi pala na pamet. Draganu se dešavalo da su mu mušterije tražile tetovaže naobrazima, tabanima, pa čak i u unutrašnjoj strani usana.

STIGLI SU TI ROZE DANI? BOLJE ODLOŽI TETOVIRANJE

Tokom menstrualnog ciklusa mnoge žene su ositljivije, istina, i tetoviranje samo može više da ih boli nego inače. Uspešnost i kvalitet tetovaže ne zavise od toga “koji su vam dani”. Ipak, ko se kada i kako prijatnije oseća, tako i treba da tempira da se tetovira.

KOZMETIKA, DEPILACIJA, SOLARIJUM NAKON TETOVIRANJA

Budući da je sveža tetovaža ravna otvorenoj rani, lako se može inficirati i povrediti, neophodna je maksimalna nega makar prvih mesec dana. To podrazumeva redovno pranje dečijim sapunom i vodom, pažljivo brisanje i mazanje određenom mašću za tetovaže. Kada vam otpadne krasta koja se stvori nakon tetoviranja, možete mazati kremu ili mleko za telo kako ste navikli. Na sunce biste smeli da se pojavljujete tek dva meseca nakon tetoviranja i to uz maksimalnu opreznost. Ne valja je mnogo izlagati suncu (generalno, ne samo kad je sveža), preterano slanoj vodi, a o solarijumu i da ne govorimo! Čak i ako se budete sunčali, obavezno se mažite zaštitnim kremama čiji je minimalni faktor 30. Kada je reč o brijanju – najbolje je da sačekate da rana u potpunosti zaraste, odnosno, da krasta otpadne kako je ne biste oštetili brijačem. Isto tako, dozvoljeno je kasnije i depiliranje, ali budite svesne da se tim činom uvek skida i određen sloj (najpre suve) kože, tako da, ukoliko vam tetovaža nije dovoljno duboko, može doći do određenih posledica.

KOLIKO, ZAPRAVO, BOLI?

Bol zavisi, od ličnog praga tolerancije osobe koja se tetovira. Nema veze sa tim da li je u pitanju muška ili ženska osoba. Štaviše, muškarci su mahom osetljiviji od žena, tako da tetoviranje u tom smislu ne bi trebalo da predstavlja toliki problem devojkama. smile emoticon. U svakom slučaju, najosetljivija mesta su ona gde je koža najtanja i gde se skoro direktno naslanja na kost – prsti, zglobovi, kičma, podlaktica, stomak, grudi, lobanja,… Za anestezijom zaista nema potrebe. A i anesteziju smeju da daju samo stručna lica, lekari, a oni se ne bave tetoviranjem.

ŠTA JE, U STVARI, JAPANSKO TETOVIRANJE?

Japansko tetoviranje obrva je vid trajne šminke. S obzirom na to da se ono ne radi tattoo mašinicama, već posebnim oštricama koje nemaju tattoo majstori već profesionalni šminkeri, tetovažeri se uglavnom i ne bave time. Ipak, ono što bi trebalo da znate, kada je reč o “tetoviranju obrva”, ne čupaju se postojeće dlake, već se radi tzv. korekcija docrtavanjem dlačica u boji u kojoj su i vaše prirodne obrve.

MOGU LI DA SE TETOVIRAM AKO DOJIM BEBU?

Mastilo koje se unosi u sloj kože u minimalnom procentu završi u krvotoku osobe koja se tetovira. Stručnjaici kažu da je rizik izlučivanja te krvi u mleko ne postoji, prvenstveno što su molekuli mastila preveliki da bi ušli u ćelije koje proizvode mleko. Tako kažu lekari, ali, ukoliko se vi ipak ne osećate sigurno, bolje da sačekate kada prestanete da dojite.

MOŽE LI MRŠAVLJENJE/GOJENJE DA POKVARI SLIKU KOJU ISTETOVIRAM?

Gojenje-mršavljenje nema nikakve veze sa tetoviranjem. Jedino što preporučujem je da, ukoliko ste gojazni a planirate da skinete kile, da se tetovirate nakon dijete, kada vam se koža smanji. U suprotnom, tetovaža će vam se izdeformisati i neće izgledati onako kako je prvobitno izgledala. Isto važi i za obrnut proces – trudite se da se ne ugojite previše nakon tetoviranja, jer se koža i slika rastežu, tetovaža posvetli i grozno izgleda. Sačekajte da vam prođu bubuljice jer se ne može tetovirati preko njih. Preko rasekotina se može raditi tetovaža, štaviše, mnogi se namenski tetoviraju preko ožiljaka kako bi ih sakrili. Ukoliko se posečete ili opečete preko tetovaže, u zavisnosti od stepena opekotine zavise i posledice.

Podelite sa prijateljima
Komentari