Naš Svet > Zanimljivosti > USUDITE LI SE PROVJERITI: Jednostavan test koji predviđa…

USUDITE LI SE PROVJERITI: Jednostavan test koji predviđa koliko ćete živjeti!

Sjedite. Ustanite. Ponovite. Ovaj mali trik je izum brazilskog doktora Claudia Gil Arauja. Test je koristio u radu sa spotristima kako bi procijenio njihovu gipkost i snagu, stanje u kojem se nalazi njihovo tijelo. Primjenjujući dalje u svojoj praksi SRT (sitting-rising test) došao je do zaključka da se ovakvim testom može ustanoviti da li je osoba ’u dobrom fizičkom stanju’ i koliko će još živeti. Naučni rad sa rezultatima primene SRT objavljen je prije godinu dana u naučnom časopisu European Journal Of Cardiology i izazvao je burne reakcije kako onih koji ne vjeruju u ovakav mjerni instrument fizičkog zdravlja tako i drugih koji su oduševljeni idejom i lakom primjenom.

Kako vas dr Araujo vodi kroz SRT?

Prvo, stanite uspravno i stabilno komotno obučeni.

Bez oslanjanja na bilo šta, spustite se na pod do sjedećeg položaja.

Zatim ustanite ali bez pomoći šaka, koljena, laktova ili nogu.

koliko-cete-zivjeti-1

Spuštanje na pod i ustajanje boduju se sa maksimalnih 10 poena – pet za spuštanje, pet za ustajanje (10 poena dobijate u slučaju da sjednete i ustanete lako, bez pridržavanja, gubitka ravnoteže ili posustajanja). Po poen se oduzima svaki put kada kao pomoć korisitite šaku, koljeno, lakat. Po pola poena oduzmite za gubitak ravnoteže.

koliko-cete-zivjeti-2

Osnovna ideja dr Arauja je da ukaže svojim pacijentima koliko je važno da svoje tijelo održavaju u dobroj formi, gipko, elastično i snažno ukoliko žele zdrav i dug život. Čak je shodno rezultatima SRT testa uspostavljena i okvirna prognoza za životni vijek – pacijenti koji su sabrali osam i manje poena imaju duplo veće šanse da završe sa životom u narednih šest godina u odnosu na one sa 9 ili deset poena. Oni koji su na testu dobili tri ili manje poena, pet puta su životno ugroženiji za razliku od pacijenata sa 8,9 ili 10 poena (konačni rezultati istraživanja).

Obzirom da je test rađen na ljudima statosti od 51-80 godina, doktor Arauja tvrdi da je SRT siguran za ova životna doba. „Ljudima je sve teže da se sagnu i nešto dohvate sa poda, imaju lošu ravnotežu i slabe mišiće, pa je i veća vjerovatnoća da će padati i povrijeđivati se“, kaže dr Arauja.

Za one mlađe od 50 ove prognoze ne važe, ali svakako stoji preporuka da urade test kako bi provjerili stanje svog tijela. Ako ste mlađi od 50 i imate problem, manji ili veći, da izvedete SRT test, to može da bude samo ozbiljno upozorenje i poziv na akciju. Što ste mlađi imate više vremena da se dovedete u zavidnu formu i tako sebi osigurate dug život.

Izvor: novi.ba

Podelite sa prijateljima
Komentari