Naš Svet > Zanimljivosti > Vratili su mu novčanik nakon punih 70 godina. Rasplakao se…

Vratili su mu novčanik nakon punih 70 godina. Rasplakao se kada je vidio šta je stajalo u njemu!

Vojnik je izgubio novčanik u Austriji tokom Drugog svjetskog rata i nije ni sanjao da će ono što se nalazi u njemu ikada više vidjeti.

Eligio Ramos, koji danas ima 91 godinu, boravio je na farmi sa svojim bataljonom, gdje je i zagubio kožni novčanik pun fotografija i različitih uspomena, piše “BK TV News“…

U to vrijeme Ramos je sa ostalim vojnicima spašavao izgladnjele zarobljenike iz koncentracionih kampova u toj oblasti, kako prenose “Yahu Njuz”. Kako se to događalo jako davno, tačnije tokom 1945. godine, nije očekivao da će ikada više vidjeti svoj novčanik.

Međutim, jednog dana, Eligio je primio pismo od Džozefa Rukhofera, oftamologa iz Austrije.

Dragi gospodine Ramos,

Moje ime je Džozef Rukhofer i pišem vam iz Salcburga u Austriji.

Tražim gospodina Eligija V. Ramosa, koji je rođen 27. avgusta 1923. godine. Razlog zbog koga ga tražim je pronalazak novčanika prije nekoliko dana na staroj farmi u Salcburgu.

U novčaniku su bile neke fotografije američkog vojnika iz Drugog svjetskog rata i identifikaciona kartica. Priložio sam kopije tih dokumenata. Izgleda da je taj vojnik, Eligio V. Ramos, izgubio svoj novčanik tokom boravka na farmi.

Pretraživanjem interneta pronašao sam vaše ime i adresu, ali nisam siguran da li ste vi osoba koju tražim. Ukoliko jeste, voleo bih da vam vratim vaš novčanik. Da li biste bili ljubazni da me obavjestite ukoliko sam pronašao pravu osobu?

Pozdrav iz Salcburga, Austrija

Vijest je šokirala Ramosovu kćerku, koja je prva pročitala pismo.

”Doručkovala sam sa ocem, što je naša uobičajena rutina tri dana nedeljno i pregledala sam poštu kada sam naišla na pismo. Rekla sam “tata, pogledaj, neko je pronašao tvoj novčanik koji si izgubio 1945. godine u Austriji”, izjavila je Silvija Gonsales.

U novčaniku nisu bile samo pare, već i dragocjene porodične fotografije.

“Sve u novčaniku je imalo sentimentalnu vrijednost. Moj otac je držao gomilu porodičnih fotografija u novčaniku u slučaju da se ne vrati. Htio je da njegova porodica bude sa njim u srcu”, rekao je Rosando, Eligijev sin.

Pogledajte šta su sve pronašli

Ne samo da je Eligio mogao opet da vidi i dodirne svoje dragocjene uspomene, već će i njegova djeca da ih urame i čuvaju za svoje potomke kao porodično naslijeđe.

Podelite sa prijateljima
Komentari