Naš Svet > Zanimljivosti > VREMENA SE MANJAJU: Anketa magazina “Tina” – Najpopularnije…

VREMENA SE MANJAJU: Anketa magazina “Tina” – Najpopularnije zanimanje u Jugi pre 40 godina danas će vas baciti u trans

Pre tačno 40 godina, čitaoci tada popularnog tinejdžerskog magazina “Tina” glasali su – šta žele da budu jednog dana, kad završe škole. Rezultati najbolje pokazuju koliko se stanje stvari zapravo promenilo od tog vremena.

Magazin “Tina” izlazio je sedamdesetih godina u Zagrebu i bio je jedan od najpopularnijih tinejdžerskih izdanja u bivšoj Jugi, piše “24sata.rs“…

Iako je bio namenjen prevashodno devojčicama, čitali su ga i dečaci – kao što i danas rade sa ženskim stranama. U to vreme nije postojao internet, niti četovanje ili dopisivanje mejlom, a nisu postojale ni one zgodne internet ankete. Ne, čitaoci su zapravo morali da napišu pismo kako bi rekli šta imaju, a njih 8.504 nije mrzelo da odgovore na pitanje “Koje je najzanimljivije zanimanje?”.Ubedljivo prvo mesto – PROFESOR!

Jugoslovenski klinci su tih dana zapravo želeli da budu profesori, arheolozi, trgovci, krojači i turistički vodiči. Normalna zanimanja, sa normalnim platama. Danas stvari stoje ovako – profesori masovno štrajkuju zbog malih plata, i uopšte im nije zabavno, novinari masovno protestuju zbog degradacije profesije, zdravstvo je svake godine u štrajku – a plate zaposlenih u turističkim agencijama su među najnižim u Srbiji.Pored toga, mladi u Jugoslaviji su te ’76. godine najviše voleli košarku (u kojoj smo tada dominirali) a od tenisa je bilo popularnije čak i umetničko klizanje. Pre Novaka Đokovića je, naime, tenis bio maltene podjednako aktuelan kao i stoni tenis.

Zamislite da neko danas pita srednjoškolce koji je najzanimljivji predmet – i oni vam mahom kažu istorija! A odmah iza toga hemija! Ljudi koji danas imaju pedeset i kusur godina su od fizičkog više voleli čak i biologiju.

U anketi za najpopularnijeg glumca pobedio je Rade Šerbedžija, a u stopu ga prati Milena Dravić.

Podelite sa prijateljima
Komentari