Naš Svet > Zdravlje > Držite li jaja u vratima frižidera: Više nemojte raditi…

Držite li jaja u vratima frižidera: Više nemojte raditi to, razlog je jako važan

Gdje jaja trebate ostavljati? Da li u vratima ili polici frižidera? Na ovu temu nikada nećemo dobiti ni jedan odgovor. Neko će reći da je logično da se u hladnjaku drže jer se tamo sporije kvari na nižoj temperaturi, a drugi će ipak da savjetuju da ostavljate na kuhinjskom ormariću, jer je temperatura idealna za njih tamo.

Ipak, ono što možemo da kažemo sa velikom sigurnošću je to da jajima uopšte nije mjesto u vratima hladnjaka, pošto se tamo brže kvare, upozorava stručnjakinja za skladištenje hrane Vlatka Lake.

Iako postoji ugrađena vrata za jaja, to je najlošiji izbor, pošto su to namirnice izložene velikim promjenama temperature prilikom otvaranja i zatvaranja frižidera.

“Lake objašnjava da su jaja najsigurnija na mjestu gdje je temperatura stalna. Preporučuje da ih držite u njihovoj kutiji i na polici kuhinjskog ormarića. Također se savjetuje jaja držati podalje od hrane intenzivnog mirisa, s obzirom na to da je ljuska vrlo porozna, piše The Sun.”

“Kako biste u potpunosti isključili mogućnost zaraze, jaja nikad ne stavljajte blizu sirovog mesa. Optimalna temperatura na kojoj se održava njihova svježina i kvaliteta je 20 ° C.”

Sada smo vas naučili nečemu novome, da li ste vi znali o ovome išta ili ne?

(izvor: dobardan.info)

Podelite sa prijateljima
Komentari