Naš Svet > Zdravlje > EVO ZAŠTO NIKADA NE TREBA DA ČISTITE UŠI

EVO ZAŠTO NIKADA NE TREBA DA ČISTITE UŠI

Ako ste davno slušali mamu ili baku kako vam govore da ne treba ništa da stavljate u svoje uši, sada i zvanično možemo reći – bile su potpuno u pravu. Lekari kažu da je čišćenje ušiju iznutra, štapićima za uši, ne samo nepotrebno već vam može i škoditi.

Ona lepljiva masa, koju imate potrebe da čistite iz ušiju, stručno nazvana cerumen se tu nalazi kao štit. 

“Svrha cerumena jeste da vaš ušni kanal ostane čist”, rekao je Daglas Bekus otorinolaringolog i direktor švedskog Neuronaučnog insitituta. 

Ne samo da cerumen pomaže da prašina i prljavština ne dospeju do bubne opne već ima i antibakterijska i lubrikanska svojstva. 

Naše uši se čiste same. kada se cerumen osuši, svaki pokret vlice, bilo da je žvakanje ili smejanje pomaže da se stari cerumen izbaci iz uha. 

Problem nastaje kada pomislimo da smo pametniji od savršene prirode našeg tela. Čišćenjem ušiju štapićima mi zapravo potiskujemo cerumen dublje u naše uho gde se zaglavi i ne uspe da se sam očisti. 

Na ovaj način mi blokiramo ušni kanal, pa slabije čujemo. Uši vam mogu čistiti isključivo profesionalci a čak i na svakoj kutiji štapića za uši naglašeno je da se proizvod koristi za čišćenje spoljašnjeg uha bez ulaska u dubinu kanala. 

Sigurno sada mislite: „Ne mogu da prestanem da čistim uši“ a činjenica je da ste napravili pravo malo vrzino kolo – što više trljate kožu ušiju ispuštate više histamina od koga koža postaje iritirana i upaljena, kao kada vas ujede komarac. 

I zbog činjenice da cerumen podmazuje vaše uho, odstranjivanjem ušnog voska uši ostaju suve zbog čega vas uho opet svrbi.

Za sve one koji ne mogu da ostave svoje uši na miru evo predloga za kućni irigator. Napravite mešavinu sirćeta, pola alkohola i pola vode s česme (temeprature tela jer će vam se od prehladne ili pretople vode zavrteti u glavi). Nekoliko kapi u svako uho, piše Huffington Post.

Foto:Emilian Robert Vicol/Flickr.com , Izvor: B92

Podelite sa prijateljima
Komentari