Naš Svet > Zdravlje > OTKRIVAMO: DA LI KOKICE GOJE?

OTKRIVAMO: DA LI KOKICE GOJE?

Kada pričamo o kalorijskoj vrednosti kokica, mišljenja su podeljena. Jedni veruju da debljaju, a drugi da nisu kalorične. Šta je istina, a šta mit, saznaćete upravo…

I dok jedni veruju da su kokice izuzetno kalorične, drugi tvrde da nemaju veliku nutritivnu vrednost i da, samim time, ne utiču preterano na liniju. Istina je zapravo, kao i uvek, negde između, piše “Telegraf“…

Obične kokice nisu kalorične, štaviše, pune su vlakana koja su izuzetno zdrava i potrebna čovekovom telu. Dovoljno je da pojedete 100 g kokica i da unesete dovoljnu dnevnu količinu vlakana kojih je inače manje nego što treba u čovekovom organizmu.

Istovremeno, kokice nemaju isuviše šećera, natrijuma i holesterola, odnosno zasićenih masnoća, što ih čini još zdravijim. Takođe, kukuruz kokičar zagrejavanjem povećava svoju antioksidativnu vrednost, što takođe pozitivno utiče na telo.

Međutim, negativne strane ove poslastice tiču se industrijski prerađenih kokica i kokica koje su prelivene raznim dodacima poput ulja, veštačkih aroma, šećera i pojačivača ukusa. Ukoliko konzumirate te vrste kokica, ne očekujte vitku liniju i dobar uticaj na zdravlje.

Foto: Wikipedia/Thierry Caro

Dakle da sumiramo: obične kokice ne goje i izuzetno su zdrave, ali ukoliko jedete specijalne kokice za mikrotalasnu ili slične proizvode koji u sebi sadrže veštačke sastojke,u tom slučaju opisi poput “ne goje” i “zdrave su” ne važe.

Podelite sa prijateljima
Komentari