Naš Svet > Zdravlje > Ovo je najbolji prirodni lijek za prostatu na svijetu

Ovo je najbolji prirodni lijek za prostatu na svijetu

Zbog uticaja medicine ova biljka je pala u zaborav, ali možete je pronaći u prirodi ili u biljnim apotekama.

Vrbovica liječi prostatu

Osim što je dragocjena u liječenju upalnih stanja prostate, ovom se biljkom uspješno liječe bolesti mjehura, bubrega i uporne bakterije u urinarnom sistemu, prenosi “Haber“…

Vrbovica (Epilobium pariflorum – montanum L.) biljka je iz porodice pupoljica (Oenotheraceae), a farmakopejski naziv joj je Herba Epilobium. Prirodni je antiseptik, antibakterik, adstrigent, antiinflamatorik i antikarcinom.

Druga imena ove ljekovite biljke su planinska vrbovica, svilovina, šumska vrbovica, Englezi je nazivaju Broad-leaved Willowherb – Mountain Willow-Herb, Nijemci Berg-Weidenröschen, Francuzi Epilobe des montagnes, a Talijani Garofanino di montagna.

Cvat od jula do septembra

Iz zaborava narodne medicine vrbovicu je afirmisala austrijska bilinarka Maria Treben. Ova trajna biljka s uspravnom okruglom i nerazgrananom stabljikom naraste i do 100 cm. Listovi su joj dugi, jajastog oblika i na vrhu zašiljeni. Cvijet s četiri latice je bijelo-ružičast, crven, a cvate na samom vrhu sjemenskih ljuski. Korijen je jako razvijen s puno vriježa. Plod je tobolac dugog i uskog oblika.
Vrbovica cvate od jula do septembra. Raste na šumskim čistinama, sječama, paljevinama, među borovima uz šumske putove, pretežno u crnogoričnim i listopadnim šumama. Voli svježa hranjiva tla bogata dušikom.

Branje: Želimo li ubrati i spremiti vrbovicu, sakupljamo listove ili cijelu biljku u cvatu. Sušimo je na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Nakon sušenja biljku usitnimo i pohranimo u odgovarajuću ambalažu.

Ljekoviti sadržaj ove biljke su: flavonoide, kvercetrin, kvericetin, miricitin, sitosterol, vitamin C, karotin.

Ljekovito djelovanje

Muškarci znaju da imaju svoju atomsku bombu na kojoj udobno sjede, a to je prostata. Interes za vrbovicu je golem tako da sam na našim izletima Udruge Zdrav život nastojao udovoljiti i pokazati vrbovicu u prirodnoj vegetaciji kao i način njenog branja i prerade. Prava vrbovica koju opisuje Maria Treben je Epilobium parviflorum, a istog ljekovitog djelovanju su E. Montanum, E. Angustifolium, E. Hirstrum, E. Roseum, itd.

Ako postoji pravi primjer ljekovitosti pojedine biljke za određeni sistem organa i njegovih bolesti, tada je za urinarni sistem to vrbovica.

Ljekovitost vrbovice i njena upotreba novijeg je datuma, oko 30 godina, i to u prvom redu u liječenju infekcija i tegoba urinarnih puteva i organa.

Upalna stanja prostate (predstojna žlijezda – kroz nju prolazi početni dio mokraćne cijevi ) – prostatitis (akutni prostatis koji je uzrokovan bakterijama E. Coli, Klebsiella, Proteus itd.), hiperplazija prostate (modularna hiperplazija prostate), tumori prostate (adenokarcinomi, latentni karcinom), danas su česte tegobe muškaraca.

Čajne mješavine

Čaj, ekstrakt i tinktura iz listova ili cijele biljke koju dobijemo iz vrbovice su prirodna ljekovita sredstva za liječenje bolesti prostate.

Vrbovicom se uspješno liječe i

  • bolesti mjehura (infekcije mjehura, katar, karcinom),
  • bolesti bubrega (infekcije, upale, bakterije, tumori),
  • kod upornih bakterija (u mjehuru i mokraćnim kanalima) itd.

Danas se dosta preporučuju čajne mješavine za liječenje prostate pa se tako uz vrbovicu preporučuju list i korijen koprive, mrtva kopriva, gospina trava, kamilica, čestoslavica, zlatica, iđirot, zečja soca itd.

Mladi listovi vrbovice su ukusna proljetna hrana te se rabe za pripremu raznih proljetnih salata, variva i juha.

Čaj za urinarne bolesti

Sastojci:

  • 1 čajna kašičica vrbovice,
  • 2 dl vode

Priprema:

Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo, pustimo da odstoji 5 minuta i procijedimo.

Upotreba:

Pijemo 2 šoljice čaja na dan i to ujutro natašte i navečer prije spavanja.

Tinktura od vrbovice

  • Radi se sa 60% alkoholom.
  • Uzimamo 5-10 kapi dva puta na dan s malo vode ili soka.
Podelite sa prijateljima
Komentari