Naš Svet > Zdravlje > ŠTA KAŽU STRUČNJACI: Da li je bolja flaširana ili voda iz…

ŠTA KAŽU STRUČNJACI: Da li je bolja flaširana ili voda iz slavine, evo ODGOVORA!

Možda će vas iznenaditi činjenica da je flaširana voda zapravo potpuno ista kao i voda iz slavine. Istraživanja su pokazala da je čak 25% flaširanih voda na tržištu zapravo voda iz slavine. Kako možete prepoznati razliku? Stručnjaci ističu da to nije uvek lako.

Ono što trebate imati na umu je BPA (bisfenol A), hemijski spoj koji pronalazimo u velikom broju plastičnih proizvoda. Rezultati istraživanja na temu plastičnih bočica su različiti.

Neki rezultati pokazuju da su potpuno sigurne, dok neki pokazuju da izloženost hemijskim spojevima iz plastičnih bočica može uzrokovati oštećenje zubne gleđi, smanjiti želju za seksom i povećati rizik od nastanka gojaznosti.

Postoji još jedan razlog zbog kojeg bi bilo bolje da pijete vodu iz slavine, naročito ako ste ljubitelj flaširane vode s ukusom. Ona često sadrži veštačke zaslađivače koji mogu uzrokovati nastanak insulinske rezistencije i dijabetes.

Stručnjaci ističu da je najbolje piti flaširanu vodu koja je filtrirana. Na taj način ste potpuno sigurni da je voda zdrava i tačno znate što unosite.

U nekim zemljama nije sigurno piti vodu iz slavine. Na našim područjima to još uvek nije problem, ali je važno uzeti u obzir i kvalitet vodovodnih cevi koje mogu sadržavati štetne spojeve.

Ako ste ljubitelj flaširanih voda, dobro pripazite da sadrže samo vodu, nikakve druge sastojke. Potražite bočice koje ne sadrže BPA ili odaberite staklene. 

Podelite sa prijateljima
Komentari