Naš Svet > Zdravlje > 5 hormona koji uzrokuju debljanje

5 hormona koji uzrokuju debljanje

Jeste li znali da regulisanje hormona može pomoći u kontroli tjelesne težine, čak i bez smanjenja unosa hrane?

Melatonin

Ili hormon tame, melatonin održava cirkadijalni ritam tijela. Cirkadijalni ritam je interni 24-satni sat koji reguliše kada ćemo zaspati i probuditi se. Tijelo proizvodi melatonin, i kada je mrak potpomaže da se tijelo odmara, piše “Prirodni lijek“…

Jako svjetlo u večernjim satima ili nedovoljno svjetla tokom dana može poremetiti nivo melatonina, što može dovesti do debljanja. Ovo je zajednički simptom sezonskog afektivnog poremećaja.Dok zimi tijelo proizvodi previše melatonina.

Šta uraditi:

Regulisanje nivoa melatonina može pomoći u kontroli tjelesne težine, čak i bez smanjenja unosa hrane. Istraživači sa Univerziteta u Granadi u Španjolskoj vjeruju da melatonin može pomoći spriječiti srčane bolesti povezane s gojaznošću, povećati dobri kolesterol i smanjiti loši kolesterol. Male količine melatonina se mogu naći u bademima, sjemenke suncokreta, kardamom, komorača, korijandera i trešnje. Melatonin također ima jako antioksidativno efekte i mogu se uzeti kao dodatak ishrani. Ako želite sve prirodnim putem, morate spavati u mračnoj sobi.

Insulin

Gušterača luči inzulin i koriste se za varenje ugljikohidrata iz hrane, gušterača luči inzulin kada se unose ugljikohidrati. On prenosi glukozu – jednostavni šećer izrađen iz probavljenih ugljikohidrata – od hrane do mišića koji će se koristiti kao energija.

Ako imate problema gubitka težine, bez obzira da li je vaša ishrana pravilna i da li trenirate redovno, možda ste u stanju koje se naziva inzulinska rezistencija. Kod inzulinske rezistencije, hormon inzulin ne funkcioniše kako treba. Mišićne ćelije izgrađuju otpornost na inzulin, tako da ga tijelo proizvodi sve više i više, u pokušaju da se održi prenos glukoze u ćelije kao energiju.

Kako inzulin radi da spreči sagaranje masti da bi očuvao mišićnu masu i masti, tako visok nivo inzulina može dovesti u situaciju u kojoj skladišti masti umjesto da ih troši, što dovodi do poteškoća u gubitka i održavanju težine. Ako se na vrijeme ne spriječi, ovo stanje će vjerovatno dovesti do dijabetesa tipa 2.

Šta uraditi:

Inzulinska rezistencija se može kontrolisati sa planom niskoglikemijske dijete i vježbom, uključujući i kardio trening

Podelite sa prijateljima
Komentari