Naš Svet > Žena > Da li znate za ljubavno pravilo “50-30-20”?

Da li znate za ljubavno pravilo “50-30-20”?

Leptirići u stomaku i osmijeh koji ne silazi s lica ‘posljedice’ su tek započete veze, ali kako bi pozitivan osjećaj potrajao što duže postoje sitnice na koje je potrebno pripaziti. Iako nam pravila za dobru vezu već izlaze na uši, nije loše provjeriti ili ponoviti ono što predlažu stručnjaci za odnose.

Vrijeme koje provodite zajedno za vas je neprocjenjivo, ali kako bi faza ‘medenog mjeseca’ potrajala što duže važno je da ne izgubite sebe. Pritom ne mislimo da ne smijete pokazati svoje osjećaje i uživati u svakom zajedničkom trenutku, ali zadržite pokoju tajnu za sebe, provodite vrijeme s prijateljicama i ne odričite se stvari koje volite, zbog partnera, piše “Ljepotaizdravlje“.

Stručnjak za veze Vendi Aterberi prijedlaže pravilo koje je nazvala 50-30-20, 50% vremena potrebno je odvojiti za partnera, 30% za prijatelje i porodicu i 20% za sebe. To je formula koja će osigurati zdrav i uspješan odnos u kojem će svi biti zadovoljni…

Zaboravite na SMS poruke

Prvi znaci neslaganja ne znače da vaša veza neće uspijeti, rasprave i svađe dio su svakog zdravog odnosa, ali SMS poruke nisu poželjan oblik komunikacije. “Ukoliko ste naišli na situaciju u vezi koju je potrebno raspraviti učinite to putem telefona ili u četri oka. Ako vam to predstavlja problem znači da ste u odnosu s pogrešnom osobom ili niste spremni za vezu“, kaže Vendi Aterberi.

Pristanite na kompromis, ali ne gubite sebe

Kompromis je sastavni dio svake dobre veze, ali pritom je važno da ostanete svoji i ne popuštate često. “Ukoliko prihvatate sve što partner želi, gradite loše temelje za buduće rasprave“, tvrdi stručnjak.

Ne upoređujte bivšeg i sadašnjeg partnera

“Ne pričajte o drugim muškarcima dok niste sigurni u svoju vezu“, savjet je kolumnista magazina Glamour.com. Možda ćete pomisliti da vaš sadašnji partner želi čuti kako je bolji ljubavnik od bivšeg, međutim, to je klizav teren na kojem upravo vi vrlo lako možete završiti na zadnjici.

Pojasnite mu svoje granice

Stvari koje su vam neugodne partner bi lako mogao protumačiti kao nezainteresovanost, ali to je vrlo lako riješiti iskrenim razgovorom. “Otvoreno progovorite o stvarima koje volite ili ne volite u krevetu i smeta li vam javno razmjenjivanje nježnosti“, predlažu stručnjaci za odnose.

Ne pretvarajte se da je vaša veza više nego što zaista jeste

“Nakon kratkog vremena provedenog u vezi partner i vi možda imate drugačija shvatanja o vašem odnosu. U redu je biti zaljubljen, ali ukoliko partner ne pokazuje isto, teško da ćete ga na to nagovoriti, a posesivnim ponašanjem mogli bi ga i oterati od sebe. Vrijeme će pokazati da li treba da ostanete ili potražite nešto drugačije “, tvrdi Vendi Aterberi .

Nastavite biti sretna i nezavisna žena

Ovo je prvi preduslov za uspjeh veze, vi morate biti vi, srećna i zadovoljna te uz to i zaljubljena žena. Ako izgubite sebe, izgubili ste i temelj za dobru vezu. “Ne oslanjajte se na muškarca kao jedini izvor vaše sreće“, naglašava Aterberi.

Podelite sa prijateljima
Komentari