Naš Svet > Recepti > Dobro je znati / Namirnice koje ne trebate bacati iako im…

Dobro je znati / Namirnice koje ne trebate bacati iako im je istekao rok trajanja

Trebate znati da postoje one koje ne morate da bacate ako dugo stoje. Na prvom mjestu je med, zatim šećer ali i neki sirupi.

Med

Bez obzira na to prije koliko vremena ste otvorili teglu, med nije izgubio svoj dragocjeni kvalitet. Moguće je da promjeni boju, da se kristališe, ali će uvijek ostati bezbjedan i ukusan. To je zbog toga što mikroorganizmi ne mogu da prežive u niskom sadržaju vode u medu. Potrebno je samo da med čuvate na hladnom i tamnom mjestu te u dobro zatvorenoj posudi.

Javorov sirup

Baš kao i med, javorov sirup ima sposobnost da traje zauvijek ili dok ga ne iskoristite. Jedina razlika je u tome kako treba da ga čuvate, najbolje je u zamrzivaču.

Šećer

Nije bitno da li je bijeli, smeđi ili u prahu, zauvijek će biti jestiv. Šećer jednostavno ne može da se pokvari jer bakterije ne mogu da žive u takvom okruženju. Čuvajte ga na hladnom i suvom mjestu i ne brinite kada vam u goste dođu sladokusci.

Riža

Bilo koja vrsta riže, osim smeđe, može da traje zauvijek. Razlog zašto braon riža ima rok trajanja od nekoliko mjeseci je što sadrži više ulja od bilo koje druge vrste. Rižu držite na hladnom i suhom mjestu.

Pored navedenih namirnica neograničen rok trajanja imaju i so, alkohol, sirće…

Podelite sa prijateljima
Komentari