Naš Svet > Kuća i dvorište > OVIH 9 LOŠIH NAVIKA KOD PRANJA VAM UNIŠTAVAJU ODEĆU!

OVIH 9 LOŠIH NAVIKA KOD PRANJA VAM UNIŠTAVAJU ODEĆU!

Pranje odjeće je posao koji nikad ne završava. Iako vam se možda čini da ste već dobro uhodani s pranjem, donosimo vam male smjernice kojih se dobro držati kako bi vaša odjeća što duže bila nova i očuvana.

1. Ostavljate odjeću u perilici

Najbolje je odjeću odmah nakon što perilica završi pranje – izvaditi van i složiti te staviti sušiti. Ukoliko odjeća ostane neko vrijeme i nakon pranja u perilici, veća je mogućnost da će odjeća biti jako izgužvana i naborana što kasnije donosi komplikacije kod slaganja i peglanja, prenosi “Dnevni“…

2. Zaboravljate “protresti i izgladiti”

Odjeća koju protresete i na neki način izravnate bit će ravnija i manje izgužvana, a lakše ćete je kasnije složiti na police ormara.

3. Važnost tkanine

Kod pranja i sušenja odjeće obavezno uzmite u obzir o kakvoj se vrsti materijala/tkanine radi.

4. Pripazite na grudnjake

Ako preklopite košarice jednu unutar druge, možete izbjeći petljanje naramenica, ali je moguće da ćete tako uništiti oblik košarica. Pripazite kada perete grudnjake s umetcima, preporučuje se izvaditi ih iz košarica. Možda ih je najbolje prati ručno…

5. Stavljate čarape u “loptu”

Ovo je dobro kada su čarape čiste i kada ih spremate u ormar. Za pranje, izbjegavajte.

6. Uvijek imajte na umu kako će nešto izgledati kada to operete

Svaki odjevni predmet je drugačiji i to uvijek imajte na umu kada stavljate odjeću na pranje.

7. Oprane, složene i čiste košulje i veste stavljate na najgornju policu ormara

Okanite se ove navike. Stvari koje manje nosite stavljajte na najgornje police, a češće korištenu odjeću na niže police kako biste lakše mogli do njih.

8. Pazite kako stavljate štipalice

Stavite štipalice na mjesto na kojem će poslije nabor od njenog pritiska što manje biti vidljiv. Kod majica i košulja, odlično mjesto je ispod pazuha!

9. Rublje smrdi? Održavajte higijenu perilice i ne dopuštajte da rublje pokisne!

Neugodan miris može biti od raznih stvari, poput nakupina od deterdženta ili omekšivača, bakterija iz odjeće ili sklonost da vlažnu odjeću dugo držite u perilici. Od vlage u zatvorenom prostoru može se stvoriti plijesan. Topla voda neće ubiti sve bakterije, osobito one poput E. coli i salmonele koje dolaze s donjeg rublja i kuhinjskih krpa. Te se bakterije u perilici mogu proširiti i na drugu odjeću.

Dezinficirajte perilicu destiliranim alkoholnim octom i sodom bikarbonom – svemogući dvojac za čišćenje. Pokrenite program s vrućom vodom te dodajte smjesu koju ste sami napravili (na način kako dodajete deterdžent). Za perilice koje se pune odozgor, dodajte 3 do 4 šalice octa u pola šalice sode bikarbone; za one koje se pune na klasičan način, četvrtinu šalice octa umiješajte s 4 jušne žlice sode bikarbone. Kada se smjesa pomiješa s vodom, program stavite na pauzu i pustite da odstoji 30 do 60 minuta. Ponovno pokrenite perilicu, a kada program završi i izbaci vodu, prebrišite bubanj i pustite da se osuši na zraku.

Trebate oprati bijelo rublje? Ubijte dvije muhe jednim udarcem. Uljepšajte svoje rublje i uklonite bakterije vrućom vodom i izbjeljivačem.

Kako biste spriječili pojavu bakterija i plijesni, vrata perilice ostavljate otvorena.

Ne dopuštajte ni da vam rublje pokisne, može razviti neugodan miris! Ako se to ipak dogodi, novim pranjem smrad tzv. “mokrog psa” će nestati.

Podelite sa prijateljima
Komentari